hamile-kalmak-beslenme
Hamilelikte beslenme, makyaj ürünleri kullanımı, besin takviyeleri almak gibi önemli konular için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı ile görüştük. Hamilelik sürecinde merak edilenleri, uzmanından öğrenin, keyif ve sağlıkla bebeğinizi kucağınıza alın!
•Hamilelikte beslenmede nelere dikkat etmeli?
Gebelik doğal bir süreçtir. Kendi hayatımızda dikkat ettiğimiz sağlıklı yaşam ve beslenme kurallarına, karnımızda büyüyen çocuğumuz için daha da önem vermeliyiz. Hafta hafta hamilelik sürecine baktığımızda ilk üç ay organ gelişimi açısından en kritik ve hasara açık dönemdir. Bu dönemde beslenmemiz, kullanmak zorunda kaldığımız ilaçlar, etkisi altında kaldığımız çevresel faktörler bebeğin zeka ve bedensel gelişimini etkiler. Gebelik döneminde sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Hazır paketli satılan katkı maddeleri içeren gıdaları tüketmeliyiz. Doğal evde yapılmış besinler yemeliyiz.
•Hamile beslenmesinde nelerden kaçınmalı?
Çay kahve tüketimi azaltmalı, bunun yerine ayran süt taze hazırlanmış meyve suları içmeliyiz. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırmalı ancak bunları iyi yıkayarak yemeliyiz. Günlük beslenmemiz protein ağırlıklı olmalı, her gün 150 gr kırmızı veya beyaz et tüketilmeli, haftada en az iki kez balık yemeğe dikkat edilmelidir. Gebelik döneminde çevre kirliliğinin sonucu olarak vücuda girebilecek kurşun, civa, kalsiyum gibi ağır metaller fetusa toksik etki yapabileceğinden bunlardan uzak durulmalıdır.
•Hamilelikte alkol ve sigara kullanma zararı nedir?
Bebek anne karnında sigara içildiğini görmez ama içildiğinde oluşan oksijen seviyesi düşüklüğünden kötü etkilenir. Alkol alımının fetusta ortaya çıkartacağı etki miktara bağlı değildir. Miktar arttıkça kötü etkilerin oluşma ihtimali artmasına rağmen az miktar alkolde de zararlı etkiler çıkabilir. Gebelik döneminde alkolden uzak durmak gerekir.
hamilelikte-beslenme-diyet
•Hamilelikte saç boyanır mı?
Katkı maddesi içeren hazır gıdalar, ağır metalleri içeren sanayi artıkları ile temasta olmak, viral enfeksiyonlar, kimyasal maddelerle aşırı temasta olmak fetus için zararlı etkenlerdir.
Saç boyalarının ve kozmetiklerin mutajenik ve kanserojenik etkileri net olarak bilinmemekle birlikte kullanıldığında ortaya çıkacak kötü etkilerde gösterilememiştir. Anne adayları bunun bilincinde olarak kullanmalıdırlar.
•Hamilelikte demir takviyesi gerekir mi?
Demir eksikliği gebelik döneminde görülen en önemli kansızlık nedenidir. Kansızlık fetus gelişimini olumsuz etkiler bu yüzden demir takviyesi yapılmalıdır.
•Folik asit ne zaman alınmalıdır?
Folik asit hamile kalmadan iki ay önce .veya plansız gebeliklerde gebelik öğrenildiğinde 400 mikrogr./gün başlanmalı ,daha önceden spina bifida gibi mss anomalisi olan fetus öyküsü varsa daha yüksek doz olarak başlanmalıdır. Beyin kolin folik asit demir ve özel yağlar (gangliozid sifingolipidler DHA ) a ihtiyaç duyar . Protein ve yağlarla dengeli beslenme ve gebelikte kullandığımız takviyelerle bunları alabiliriz.
•Hamilelikte vitamin desteği alınabilir mi?
Hamilelik dönemindeki çinko eksikliği ile olumsuz etkilenmiş. DNA ve RNA sentezi nedeniyle doğumsal beyin anomalileri arasında ilişki kurulmuştur. Multivitaminlerin içinde bulunan riboflavin B6 vitaminleri yeni doğan dönemindeki çocuklarda uyanıklık ile ilişkili olduğu gözlenmiştir. Gebelik döneminde kullanılması gereken magnezyum, gebede sık görülen kas kasılmaları,erken doğum ağrılarını engellemektedir. Düzenli magnezyum kullanan gebelerde hipertansiyon görülme ihtimali azalmaktadır.
•Bebek anne karnında neler hisseder?
Bebeğin ruhsal gelişimi anne karnında başlar. Fetus 16. haftada işitme yeteneği geliştiğinde ilk duyduğu ses annenin kalp sesidir. Rahim içinde anne nabız sesi arada barsak sesleri mevcuttur. Bu sesler klasik müziği andırır. Bebeklerin en favori müziği Mozart müzikleridir. Pozitif ruh halinde olmak bebeğe sevgi ve güven duygusu verir.
•Hamilelikte diş ve saç dökülmesi olur mu?
Gebelikte görülen saç ve diş kayıpları yeterli miktarda alınmayan kalsiyuma bağlıdır. Gebelik günlük gıdaya 500 mg daha kalsiyum eklenmesi gerekir. Ayrıca günde dört porsiyon kalsiyumlu gıda tüketmeliyiz. Bunlar süt, yoğurt, peynir, yumurta, dondurma olabilir.
Hamilelikte beslenme için Medicana Anne, Çocuk Merkezi Hastanesi’ne teşekkür ederiz!