Sezaryen ile doğum yapacak olan anne adaylarının sık sık duyduğu bir terimdir spinal anestezi. Spinal anestezide anne adaylarının sezaryen esnasında uyanık olup, bebeğini doğar doğmaz görmesine olanak sağlayan bir anestezi yöntemidir. Bizde spinal anesteziye genel bir bakış yapalım istedik.
Spinal Anestezi Nedir?
Bel omurları arasından enjeksiyon ile, vücudun bu hizasının altında bölgesel anestezi sağlayan bir tekniktir. Yani belden aşağısını tamamen uyuşturan ve sizin uyanık olmanızı sağlayan bir teknik. Özellikle genel anesteziye elverişli olmayan kişiler, kronik akciğer sorunu yaşayan, kalp veya solunum yetmezliği olan hastalara uygulanır. Sezaryen olacak anne adaylarının da bebeklerini doğar doğmaz görmesi de bir diğer avantajlarında. Ayrıca doğum sonrası 3-4 saat boyunca uyuşukluğun devam etmesi, annenin bebeğini emzirme ve rahat ilgilenmesine de olanak tanımaktadır.
spinal-anestezi
Spinal Anestezi Nasıl Uygulanır?
Spinal anestezi oturarak uygulanan bir anestezi yöntemi. Bu yüzden anne adayı oturur ve başını göğsüne kadar indirerek, omuzlarını öne çıkartır ve kambur durması sağlanır. Bu pozisyonda hiç kımıldamadan durması için anestezi uzmanı hasta ile iletişim içinde olmalıdır. Spinal anestezinin diğer aşamaları şu şekilde;
1.Aşama: Anne adayına oturur pozisyon verilerek, bel gölgesi antiseptik solüsyon ile silinerek, steril örtüler ile örtülür. Spinal anestezide sterilite çok önemlidir. İşlem sonrası enfeksiyonu oluşumunu engellemeye yöneliktir.
2.Aşama: Spinal anestezi uygulanacak bölgenin cilt bölgesinin uyuşturulması için şeker (diyabet) hastalarının insülin yaparken kullandıkları çok ince çaplı iğne kullanılarak lokal anestezi verilir, böylece anne adayı artık ağrı-acı hissetmez.
3.Aşama: Anestezi uzmanının uygun gördüğü bel omurlarının arasına ucu künt, incecik bir iğne yardımıyla giriş sağlanır ve bu iğneden anestezik ve ağrı kesici etkili ilaçlar verilir. Özellikle bu aşamada anne adayının birkaç dakika kıpırdamadan hareketsiz durması çok önemlidir. İlaç uygulandıktan dakikalar içinde bacaklarda ve kalçada uyuşma, elektriklenme hissi başlayacaktır. Ardından iğne çekilerek giriş yeri minik bir bant ile kapatılır. Anestezi uzmanı tarafından uyuşmanın tamamen sağlandığı kontrol edilir ve uyuşma seviyesi kontrol edilir. Anne adayı dokunulduğunu rahatlıkla hissedecek ancak kesinlikle bir ağrı ya da acı hissetmeyecektir.
Spinal Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir?
Spinal anestezi uzman kişi tarafından yapıldığında oldukça güvenlidir. Spinal anestezi sonrasında baş ağrısı görülmesi normaldir. Operasyon sonrası serum takılarak bu baş ağrısında azaltma sağlanabilir. Rahatsız edici bir baş ağrısı yaşanıyorsa, serum ile birlikte bol sıvı tüketilerek rahatlanabilir. Baş ağrısı dışında bulantı ve tansiyon düşmesi sık görülen yan etkilerindendir.
Spinal Anestezi Kimlere Uygulanmaz?
Pıhtılaşma sorunu yaşayan anne adaylarında kanama riski nedeniyle spinal anestezi uygulanmamalıdır. Benzer şekilde kan sulandırıcı etkisinde dolayı son on gün içinde aspirin kullanan kişilerde de spinal anestezi tercih edilmemelidir. Bunun yanı sıra bel bölgesinde herhangi bir enfeksiyon ya da deri hastalığı olan anne adayları da bu anestezi yöntemi için uygun değildirler.