Hamilelikte Kullanılan Vitaminler Nelerdir?
Hamilelikte Kullanılan Vitaminler Nelerdir?
Büyüme ve gelişim sürecinin sağlıklı ilerlemesi, organların düzgün çalışabilmesi için vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Hamilelikte hem anne hem de bebek, bu maddelere gereksinim duymaktadır. Vitamin eksikliği hamilelikteki yaygın sorunlardan biridir. Bu problem, annenin ve bebeğin zarar görmesine yol açabilir. Gebeliğin başladığı günden itibaren kullanılması önerilen vitaminlerin bebek gelişimindeki rolü büyüktür. Ayrıca bu vitaminler, anne adayının hamilelik dönemini daha rahat geçirmesine yardımcı olur. Ancak sağdan soldan duyulan şeylere güvenerek, bir uzmandan onay almadan hiçbir ilaç ya da vitamin asla kullanılmamalıdır. Çünkü hamilelikte kullanılan ilaçlar, plasenta aracılığıyla bebeğe geçebilmekte ve yanlış ilaç kullanımı bebeğin yaşamını tehdit edebilmektedir.
Hamilelikte Doktorların Reçete Ettiği Vitamin Hapı İsimleri Şunlardır;
Folbiol hapı
Decavit
Elevit
Devit -3 I’m oral ampul
Gyneferon
Benexol
Previt Positive Omega
Hamilelikte Kullanılması Gereken Vitaminler
Folik Asit
Hamilelik boyunca alınması gereken en önemli takviyelerden biri folik asittir. Nitekim doktorlar da, hamilelik planlaması yapanlara, gebeliğin en az 3 ay öncesinden folik asit desteğine başlamalarını önermektedir. Folik asit, bebeğin nöral tüp defekti isimli bir anomali yaşamasını önler. Çeşitli gıdalar da folik asit bakımından zengindir ve hamilelik süresince bu ihtiyacınızı giderecektir. Folik asit içeren besinler; ıspanak, mercimek, fındık, ceviz, fıstık, yumurta sarısı ve baklagillerdir. Bu yiyecekler tüketilmesine rağmen anne adayında hâlâ folik asit eksikliği mevcutsa, hamileliğin ilk 3 aylık döneminde doktor gözetiminde düzenli olarak folik asit kullanılabilir.
Omega 3
Gebelik döneminde her hafta iki defa balık tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Balık tüketemeyenler ise omega 3 tabletlerinden destek alabilirler. Omega 3, bebeklerin beyin gelişimine yardımcı olmaktadır ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Magnezyum ve Kalsiyum İlaçları
Magnezyum ve kalsiyum ilaçlarının kullanımı mecburi değildir. Yani bütün hamilelerin bu takviyeleri kesinlikle alması gerektiği söylenemez. Ancak anne adayında uygulanan tetkikler neticesinde, magnezyum ya da kalsiyum eksikliğine rastlanırsa, bu durumda takviye ilaçlarının kullanımı önerilir. Annede aşırı derecede kasılma ve kramplar oluşursa, doktor tarafından magnezyum ve kalsiyum takviyesi reçete edilmektedir. Bu ilaçlar her zaman değil, çoğunlukla, kramp ve kasılma gibi sorunların giderilmesinde tercih edilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu oranda kalsiyum, çeşitli besinlerden de sağlanabilir. Gebelik süresince düzenli olarak süt tüketimi, kalsiyum gereksinimini büyük ölçüde gidermektedir.
Kan İlaçları
Gebelik boyunca anne adayında kansızlık durumu görülmese dahi, doğum gerçekleşene kadar muhakkak bu takviyelerin alınması tavsiye edilir. Ayrıca bu takviyeler, doğum sırasında meydana gelebilecek yoğun kanamalara karşı bir tedbir niteliğindedir. Kadınlar, hamilelik döneminde kansızlığa daha yatkındırlar. Bu nedenle uzmanlar, kansızlığı önlemek adına kan ilaçlarının kullanılmasından yanadır.
Hamilelikte Vitamin İlacı Almanın Bebeğe Faydaları Nelerdir?
İngiltere’li araştırmacılar, gebelik boyunca her gün vitamin hapı kullanıldığı takdirde, bebeğin zayıf doğma riskinin büyük ölçüde azalacağını ortaya koymuşlardır. Bunun sebebi vitamin haplarının anne karnındaki bebeğin gelişimine destek olmasıdır.
Bebeklerin çok zayıf olarak doğması, ilerleyen zamanlarda soluk alıp verme problemleriyle karşılaşmalarına yol açabilir. Öte yandan bu kişilerin sonraki yaşlarda diyabet veya obeziteye yakalanma ihtimali de söz konusudur.