Adet kanaması, halk arasında pek çok farklı şekilde ifade edilebilir. Genellikle “adet olmak”, “adet görmek”, “aybaşı”, “regl olmak”, “menstruasyon döneminde olmak”, “hastalanmak” gibi ifadeler kullanılmaktadır. Adet döngüsü, son geçirilen adet kanamasının il gününden başlayarak bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen zaman olarak tanımlanabilir. Bu dönemde kadının vücudunda pek çok olay gelişmektedir. Adet döngüsü bu olayları da içerir. Kadınlarda adet döngüsü genellikle 28 gün sürmektedir. Kadının vücut yapısına ve hormonlarına bağlı olarak 21 – 35 gün arası normal adet döngüsünün alt ve üst sınırlarını oluşturmaktadır. Adet kanaması, ortalama 4 gün sürmektedir. Yine kadın vücuduna bağlı olarak 1 – 7 gün arası normal adet süresinin alt ve üst sınırlarını oluşturmaktadır. Kadın vücudu adet kanaması süresince 20 – 80 ml kan kaybetmektedir.
Adet Kanamasının Ay ile İlişkisi Nedir?
Adet kanaması halk arasında “ay başı” olarak da ifade edilmektedir. Bu ifade biçimi adet kanamasının ay ile ilişkilendirildiğini gösterir. Aynı ilişkilendirme biçimini pek çok yabancı dilde de görmek mümkündür. Menses, Latince’de ay anlamına gelirken aynı zamanda adet kanaması anlamına da gelmektedir.
Adet döngüsü ve ay ilişkisi, Dünya ve uydusu olan Ay’ın da kendine özgü bir ilişkisi olması ile kurgulanmaktadır. Döngünün başından sonuna kadar ayı dünyadan pek çok farklı biçimde görürüz. Ay’ın döngüsü de 29.5 gün sürer ve döngüde asla bir şaşma olmaz. Bazı inanışlarda ve toplumlarda, kadınların tümünün aynı anda adet gördüklerine ve hepsinin Ay ile birlikte bazı evrelerden geçtiklerine inanılmaktadır.
İlk Adet Kanaması Hakkında
Kız çocuklarının ergenlik dönemi geçmeleri, adet kanaması ile gerçekleşmektedir. Genellikle 12 yaşında kız çocuklarının ilk adet kanaması yaşadığı gözlenmiştir. İlk kanama, genellikle gerçek ve düzenli bir kanama değildir. Çünkü, yumurtlama süreci henüz devreye girmemiştir. Bu sebeple, adet döngüsünün ilk yıllarında bazı düzensizlikler yaşamak oldukça normaldir. Kız çocuklarının genital organları olgunlaştığı ve hormon mekanizmaları geliştiği zaman yumurtlama süreci de başlamış olur. Bu sayede, adet döngüleri de düzenli bir hale gelir.