Kadınların her ay bir kez yaşadığı adet sancısı, bazen bir kabusa dönüşebiliyor. Özellikle, bu dönemi ağır geçirenler için bu yazımız oldukça faydalı olacaktır. Peki, adet sancısı neden olur ve nasıl geçer? Adet sancısına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Öğrenmek için, “Yüksek Topuklar” ekibi olarak hazırladığımız yazıyı hemen okuyun!
Kadınların kabusu: Adet sancısı
Adet dönemi, kadınların 28 günde bir yaşadığı, ortalama 4-5 gün süren dönemdir. Bazı kadınlar bu dönemi ağır sancılarla geçirir. Adet sancıları da, kadınların regl döneminde yaşadıkları, rahimdeki kasılmalardan ötürü meydana gelen ve bazen gerçekten işkenceye dönüşebilen bir sancılardır. Bu sancılar, adet gününüzden 24 saat önce başlayabilir. Ağrınızın şiddetine bağlı olarak, sancınız bazen kasıklarınıza, belinize hatta bacaklarınıza vurabilir.
Adet sancısı neden olur?
•Adet sancısının bir nedene bağlı olmak zorunda değildir. Çoğu adet sancısı yapısal özelliklere dayanır. Ancak açıklayacak olursak, bu dönemde yaşanan sancının sebebi; rahimdeki dolaşımın azalmasıyla birlikte, adet kanını dışarı atmak için oluşan kasılmalardır. Rahim içinde salgılanan, ağrıyı hissetmeyi sağlayan hormon prostaglandin hormonu nedeniyle, sinir uçlarınız uyarılır ve bu da sancıya yol açar. Yani adet dönemini ağır geçiren kadınlar, kanlarında yüksek miktarda prostoglandin hormonu barındırır.
•Adet sancısı, yukarıda belirttiğimiz yapısal özellikler dışında bir rahatsızlıktan dolayı da yaşanabilir. Rahmin şekli, farklı pozisyonlarda olması, rahimde veya yakın organlarda iltihap olması, rahim tümörleri gibi etkenler adet sancınızı tetikleyebilir.
•Kürtaj, enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı rahim ağzında yaşanan darlık, adet kanını dışarı atmanızı zorlaştırır. Bu durum, adet sancınızın artmasına davetiye çıkarır.
•Kronik enfeksiyonlar, yumurtalık kistleri ve diğer bazı jinekolojik hastalıklar adet sancınızda olumsuz rol oynar. Adet sancılarına, 28 yaşından sonra rastlamışsanız ve şiddetini artırmışsa, bunun nedeni endometriozis olabilir. Endometriozis, rahmin içerisinde bulunan ve adet dönemlerinde dışarı atılması gereken tabakanın, farklı yerlerde (rahim dışı, yumurtalıklar, böbrek hatta bazen beyin gibi) bulunmasına denir. Adet kanı, bu sebepten dışarı atılamaz ve sancıya yol açar.
Adet sancısı nasıl geçer?
Adet sancısına iyi gelecek besinler:
•Adet sancısı yaşadığınız dönemde, ceviz, badem ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişler içerdikleri manganez sayesinde kramplarınızı hafifletecektir.
•Araştırmalar sonucu maydanozun, adet sürecini uyararak adet söktürmeye fayda sağladığı ve adet sancılarını giderici özelliğe sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, düzensiz adet döngülerinde de maydanozdan faydalanabilirsiniz. Bir bardak suya bir tutam maydanoz ekleyerek yaklaşık 5 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra için. Günde en az 2 bardak tüketmeye özen gösterirseniz, adet sancılarınızın azaldığını göreceksiniz.
•Et, balık, tavuk ve yanında yiyeceğiniz yeşil yapraklı sebzeler, adet döneminde kaybettiğiniz demiri kazanmanızı sağlar. Adet sancıları için de demir alımı oldukça faydalıdır. Özellikle balık tüketimini artırmanız, balığın Omega-3 içermesinden dolayı bu dönemi kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
•Keten tohumu, içeriğindeki Omega-3’ler sayesinde kuvvetli bir antioksidan olma özelliği taşır. Bu dönemde, keten tohumu tüketerek şişkinlik ve iltihaplanmanın önüne geçebilirsiniz.
•Zencefil, prostaglandin hormonunu azaltmada önemli bir rol oynar. Bu dönemde, zencefil tüketiminizi artırırsanız adet sancınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca, adet öncesi yaşanan halsizlik ve düzensiz adet sorunlarının üstesinden gelmenize yardımcı olur. Toz zencefil, limon ve balla hazırlayabileceğiniz karışım bu dönemde sizin yardımcınız olacaktır.
•Fesleğen, adet döneminde yaşanan ağrıyı ve krampları azaltmada etkili bir bitkidir. Fesleğenin içerdiği kafeik asit, ağrıya neden olan etkenlerin ortadan kalkmasını sağlar. Bir bardak suyla bir tutam fesleğeni kaynatın ve yaklaşık 15 dakika demlenmeye bırakın. Bu yöntemi her gün, günde bir bardak tüketirseniz adet sancılarınız azalacaktır.
•Tarçın da adet sancısının azalmasında etkili olan antispazmodik, anticlotting ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Manganez, kalsiyum ve demir bakımından da zengindir. Bir bardak su içine bir çay kaşığı tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Biraz soğuduktan sonra içine bal ekleyerek günde 2-3 bardak tüketin. Adet sancılarına iyi geldiğini göreceksiniz.
•Pekmez, adet sancısı için etkili olan bir diğer seçenektir. Kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, manganez, B6 vitamini ve selenyum açısından zengindir. Pekmez, kanın pıhtılaşmasını azaltır. Böylece, rahim duvarlarındaki kasılmaların önüne geçer.
•Araştırmalara göre, lavanta yağı antiseptik ve yatıştırıcı özelliğe sahip bir yağdır. Lavanta yağının kokusu sizi sakinleştirerek, ağrınızı hafifletecektir.
•Kişniş tohumu ve susam gibi minik tohumlar, kramplarınızın ve sancılarınızın önüne geçecektir. Bir yemek kaşığı kişniş tohumunu bir cezve suda kaynattıktan sonra yumuşamış bir şekilde, bir avuç susamı ise yaklaşık 3 saat suda beklettikten sonra yiyebilirsiniz.
•Papatya çayı, rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde, rahim kaslarını da olumlu etkiler. Adet döneminde günde 2 bardak tüketeceğiniz papatya çayıyla, adet sancılarınızı hafifletebilirsiniz.
Adet sancısına iyi gelecek diğer yöntemler:
•Adet sancısı yaşarken uygulanabilecek en bilinen yöntemlerden biri, sıcak kompresidir. Sıcak su torbasını veya ısıtılmış bir havluyu karnınıza koyarak bölgedeki kan akışını hızlandırır ve ağrınızı azaltabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gerek nokta, uyguladığınız havlu veya su torbasının çok sıcak olmamasıdır. Ilık bir duş almak da rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
•Adet döneminde, gevşemek ve rahatlamak için egzersizler yapın.Rahat bir yere uzanarak kollarınız ve bacaklarınızı esnetin. Bunu yaparken düzenli nefes alıp vermeyi ihmal etmeyin. Adet sancısı nedeniyle vücudunuz oldukça gergin bir hal alır. Bu hareketler, sizi rahatlatarak ağrınıza iyi gelecektir.
•Adet döneminde ödem atmak ve ağrınızı hafifletmek istiyorsanız bol su içmeyi ihmal etmeyin. Özellikle adet öncesi içilen su, ödem oluşumunuza engel olacaktır. Eğer, yeterli miktarda su tüketmezseniz, vücut kendini koruyabilmek adına su tutarak ödem oluşturacaktır.
Adet döneminde dikkat edilmesi gerekenler:
•Adet sancısı yaşadığınız dönemde, çay, kahve ve kola gibi kafeinli ve gazlı içecekler tüketmekten kaçının.
•Her zaman olduğu gibi sigara ve alkolden uzak durun.
•Kısa süreli yürüyüşler dışında, kendinizi yormamaya özen gösterin.
•Sancılarınız bahsettiğimiz yöntemlerle hafiflemiyorsa, ciddi etkenler nedeniyle sancı çektiğinizi düşünüyorsanız hemen bir kadın doğum uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz.
Maydanozun faydaları hakkında bilgi veren yazımızı okumak için aşağıdaki fotoğrafa tıklayabilirsiniz.