Günlük olarak alman gereken kalorilere 3. trimestere kadar sadece 300 kalori eklemen yeterli. Yani hamileliğin ilk aylarında beslenme düzenin aşırıya kaçmamalı. Kabaca söylemek gerekirse, hamileliğin boyunca 1800 kaloriden daha az enerji almamalısın. Günlük kalori alımını 3. trimestere kadar 1800’lerde tutup son trimesterde 1800 ila 2000 arasında değerlere çekebilirsin. İşte aklında genel bir beslenme eğilimi oluşması için hamilelikte beslenme programı!
Besin Öğesi
Gıda Kaynağı
Günlük Porsiyon Alımı
Protein İçeren Yiyecekler Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta veya kuru baklagil 4 (100-120 gram)
Kalsiyum İçeren Yiyecekler Süt, peynir, yoğurt 3 – 4
Demir İçeren Yiyecekler Yumurta ve kırmızı et 2
Tam Tahıllılar ve Ekmek (Çinko, magnezyum ve B vitamini yönünden zengin) Bulgur, tam buğday unundan ekmek, makarna, kuru baklagiller 8 (1 porsiyon= 1 ince dilim esmer ekmek= 1 kase çorba= 3 yemek kaşığı bulgur pilavı)
C Vitamini İçeren Yiyecekler Sebze ve meyveler: Portakal, mandalina, sivri biber, çilek, elma 2
Yeşil Yapraklı Sebzeler (Folik asit ve B6 yönünden zengin) Ispanak, roka, tere, semizotu, pazı, karalahana 1 – 2 (1 porsiyon = 1 kase salata = 6 yemek kaşığı sebze yemeği)
Sarı ve Turuncu Sebze ve Meyveler (A vitamini ve beta karoten yönünden zengin, antioksidanlar) Havuç, balkabağı, Trabzon hurması, tatlı patates 1
Yağlı Yiyecekler Ceviz, badem, fındık 2 – 3 (2 adet ceviz içi veya 6-8 adet badem ya da fındık = 1 tatlı kaşığı kadar yağ)
Hamilelikte beslenme önerileri
Hamilelikte sağlıklı beslenme düzenini özetlemek gerekirse;
•Hamur işleri, tatlılar beslenmede yer almamalı. Bunlar sadece gereksiz kalori ve yağa neden olurlar. Bu da kilo almayı kolaylaştırır.
•Günde en fazla 2 gr tuz alınmalı. Tansiyon problemi olsun olmasın hiçbir hamile fazla tuz kullanmamalı. Çünkü bu dönemlerde tuz, ödemlerin artmasına neden olur. Ayrıca preeklampsi riskini arttırır.
•Şeker insülin direncini arttırır. Ayrıca gebelik şekeri açısından da riskli.
•Paketli gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı.
•Mide problemi yaşamak yaygın bir sorun olduğu için acı ve baharatlar kontrollü kullanılmalı.
•Uyarıcı olduğu için çay, kahve, kola gibi kafeini yüksek içecekler tüketilmemeli.